Embaràs i salut oral

EMBARÀS I SALUT ORAL

Sabies que una dona embarassada ha d’anar al dentista?

En la vida d’una dona, els majors canvis fisiològics i hormonals es pateixen durant l’embaràs. L’embaràs canvia el cos de la dona de moltes maneres, i una d’elles és en la cavitat oral.

Creiem que és imprescindible que les pacients consultin l’odontòleg abans de l’embaràs i almenys una vegada cada trimestre durant la gestació. Tota dona embarassada ha de realitzar un diagnòstic del seu estat oral i rebre informació sobre els hàbits correctes de salut bucal, per tal de disminuir els riscos de malalties orals tant per a ella com per al seu futur nadó.

Durant l’embaràs. Què hem de fer?

 • Visitar al dentista com a mínim una vegada durant l’embaràs , preferiblement en el segon trimestre.
 • Respallar-se les dents com a mínim dues vegades al dia amb pasta fluorada i glopejar amb un colutori adequat.

 • Consumir aliments saludables intentant evitar els dolços. No fumar ni beure alcohol.

Canvis que cal tenir en compte durat l’embaràs:

 • Càries: no s’ha demostrat una relació directa entre la càries i l’embaràs encara que certs bacteris augmenten durant l’embaràs. La saliva es torna més àcida i s’ingereixen més aliments a causa d’una major necessitat energètica.
 • Gingivitis (inflamació de les genives). És la malaltia que es detecta amb més freqüència a la boca de les embarassades. La gingivitis consisteix en una inflamació de les genives, que es troben més enrogides, sensibles i amb tendència al sagnat espontani o davant estímuls com ara raspallar-se les dents o mastegar.
 • Granuloma o tumor de l’embaràs. Un petit percentatge d’embarassades presenten un creixement localitzat de la geniva, generalment entre les dents incisives superiors. Aquesta és una lesió vascular, benigna i sense símptomes, de causa desconeguda, que sagna fàcilment, creix ràpidament i que disminueix o fins i tot desapareix després del part. De vegades és necessari eliminar el granuloma quirúrgicament.

Consells útils per a futures mares:

 • Quan estiguis planejant un embaràs o quan sàpigues que estàs embarassada, visita al teu dentista perquè et faci un examen bucal i t’indiqui el risc de malaltia periodontal i càries, així com les mesures preventives a seguir.
 • Si pateixes gingivitisperiodontitis abans de l’embaràs, aquesta situació es pot agreujar. Has de visitar al dentista perquè t’indiqui el procediment a seguir.
 • Si pateixes reflux o vòmits, l’esmalt de les teves dents pot erosionar-se. El dentista pot indicar-te diverses mesures per neutralitzar els àcids de l’estómac i evitar tant les càries com la sensibilitat dental.
 • Has de mantenir una higiene oral minuciosa: raspallar-te després de cada àpat i passar-te el fil dental entre els molars cada nit. Si el teu dentista t’ho indica, pots utilitzar glopeigs de fluor o clorhexidina, així com xiclets de xilitol.
 • La teva alimentació pot influir en el creixement i el desenvolupament de les dents del teu nadó. És molt important mantenir una dieta equilibrada i evitar el consum de dolços, sucs industrials, brioixeria i refrescs, especialment entre àpats.

Consells per al teu nadó:

 • Una vegada nascut el teu nadó, podràs evitar que pateixi càries en el futur. Aprofita el moment del bany per a netejar-li les genives amb una gasa, un drapet humitejat o un didal de silicona. Quan li neixi la primera dent de llet, és indispensable netejar-li la boca després de l’alletament o el biberó.
 • Pots evitar transmetre al teu nadó els bacteris de la teva boca, que es contagien a través de la saliva, defugint hàbits com compartir culleres, netejar el xumet ficant-lo a la teva boca, etc.
 • Abans que el teu nadó faci un any, es recomana dur-lo a l’odontopediàtre perquè t’informi de com evitar l’aparició de càries.

No existeixen evidències que relacionin cures en la salut oral en el primer trimestre de gestació amb avortaments espontanis.

Hi ha associació entre periodontitis a la gestant i preeclàmpsia. Estudis han demostrat que les dones amb preeclàmpsia presenten una alta prevalença de periodontitis, suggerint que la malaltia periodontal activa pot tenir un paper important en la patogènesi de la preeclampsia.

Les dones amb diabetis gestacional tenen un major risc de presentar malaltia periodontal, una vegada que aquesta s’estableix, fa que el control de la diabetis sigui més difícil. Una detecció adequada, un maneig actiu i el tractament de la malaltia periodontal milloren el control glicèmic de la pacient.

Hi ha evidències científiques que demostren associació entre malaltia periodontal i parts prematurs i nens amb baix pes en néixer, però els resultats són encara contradictoris.

La presa de radiografies intra o extraorals poden ser realitzades amb seguretat ja que la dosi utilitzada per a aquest tipus de radiografies no excedeix de 1G. Es recomana l’ús de protecció en l’àrea abdominal.

L’ús d’anestèsia durant l’embaràs està permès, sent la més recomanada la Lidocaïna. No s’han d’utilitzar els anestèsics de tipus Ester com la prilocaïna (síndrome de metahemoglobulinemia). La dosi no ha d’excedir 1/2 cartutx amb o sense epinefrina.

La prevenció, diagnòstic i el tractament de malalties orals, incloent la presa de radiografies i l’ús d’anestèsia local, poden ser administrats durant la gestació sense risc addicional al fetus o la mare en comparació amb el risc de no proveir tractament.

BLOG

HORARI

Matins 9:30 h – 13:30 h
Tardes 16:00 h – 20:30 h

CONTACTE

  93 870 00 88
  info@clinicadentalinigo.com
  Carrer d’Alfons IV 78, 08401 Granollers
2017-12-05T11:53:25+00:00